Informatii utile despre separatoare hidraulice

Ce sunt separatoarele hidraulice?

Separatoare hidraulice - colectoare predimensionate care permit functionarea independenta a circuitului primar fata de circuitul secundar care au fiecare pompa proprie de circulatie.

Scopul utilizarii separatoarelor hidraulice

Introducand separatorul hidraulic, ca un element de separare hidraulica a doua circuite, se vor asigura urmatoarele functii:
· anularea influentelor reciproce dintre grupuri de pompare diferite ale diverselor circuite.
· favorizarea sedimentarii, retinand macroimpuritatile care se afla in suspensie in fluid precum si evacuarea lor in exterior (purjarea) prin intermediul unui robinet.
· favorizeaza elimenarea aerului precum si a gazelor ce disociaza din fluid (H2, O, CO2).

Separatorul hidraulic este folosit pentru separarea impuritatilor din sorturi, precum bucati de lemn, plastic si alte materiale lejere. Separarea se face folosind greutatea specifica diversa a impuritatilor traversand jeturi de apa cu mare presiune in sens contrar fluxului de material. Utilajul este construit dintr-o carcasa de tabla si o serie de role ce transporta covorul de cauciuc delimitat de borduri, iar inaintarea covorului este transmisa de un motoreductor, o instalatie de spalat si un canal pentru alimentarea cu sort. Utilajul poate fi construit cu schela metalica si pasarele.

Separatorul hidraulic se recomanda in special in combinatie cu unitati de pompare si cazanele cu condensare.

Ajustarea corecta a pompei de circulatie a cazanului garanteaza o temperatura de retur scazut (de obicei mai puțin de 57°C, temperatura vaporilor de apa din gaz metan condensare) cresterea randamentului instalatiei.

Functia de separator hidraulic, dupa cum sugereaza si numele este cea de a separa circuitul primar de circuitul secundar, oferindu-le functionari independente unul de celalalt. Inconvenientele ce pot aparea in absenta acestei componente sunt: deteriorarea scimbatoarelor de caldura din echipamentele generatoare de agent termic primar ca urmare a variatiilor de debit rezultate din modificarea numarului de pompe aflate in functionare la un moment dat, pompe care nu reusesc sa ofere debitul cerut (cazul instalatiilor cu pompe de dimensiuni diferite, mici si mari). Acest lucru are in vedere in special pompele mici, care trebuie sa consume prea multa energie pentru a invinge actiunea contrara a pompelor de dimensiune mare (sau ΔP contrar indus), pompe care se ard (interferentele intre circuite pot duce pompele la un regim de lucru situat in afara propriului camp de funcţionare optim), radiatoare calde, chiar si cand pompa este oprita (cauzate de curenti paraziti inversi generati de celelalte pompe active). Aceste fenomene sunt cauzate de fenomene de circulaţie naturala sau de circulatie in by-pass, atunci când vanele de reglare sunt inchise; funcţionarea instalatiei in cea mai mare parte a timpului in conditii diferite de cele stabilite in faza de proiectare, adica de cele optime.

In general, se obisnuieste ca marimea ΔP sa fie indicator pentru evaluarea interferentei dintre circuite. Nu este univoc posibil să se fi axeze limite sub care se poate considera acceptabila valoarea ΔP, adică valori sub care interferenta intre circuite sa nu cauzeze evidente anomalii de functionare, deoarece aceste valori depind de prea multe variabile.

No comments:

Post a Comment