Ce amestecuri putem face din medicina naturista

Amestecul este arta de a pune doua sau mai multe uleieuri esentiale la un loc pentru a obtine un efect sinergetic. Un principiu important in arta amestecurilor este de a evita folosirca unor uleiuri cu efecte opuse intr-un amestec, deoarece acestea se vor nega unul pe celalalt. De exemplu, daca amestecam doua uleiuri pentru a obtine un efect calmant, ar fi contradictoriu sa adaugam un ulei stimulator. Dr. Kurt Schnaubelt - un doctor foarte renumit in  medicina naturista, despre care am citit pe internet, a prezentat intr-un mod foarte practic metoda sa de a amesteca uleiurile esentiale. El a aratat ca un ulei anti-erogen amestecat cu un ulei stimulator va rezulta un ulei cu efect racoritor; un ulei stimulator amestecat cu un ulei erogen va rezulza un ulei exaltant; un ulei erogen amestecat cu un ulei narcotic va rezulta un ulei cu efect sufocant, iar un ulei narcotic amestecat cu un ulei antirogen va rezulta un ulei cu efect calmant.

Exista multe metode de amestecuri, inclusiv amestecuri pe baze astrologice si zodiacalee, pentru planete, elmente, chiar si pentru Kabala. Dupa viteza de evaporare, uleiurile se impart in trei categorii:
1. Uleiuri cu evaporare rapida - sunt cele care se simt imediat, dar dispar foarte repede.
2. Uleiurile cu evaporare medie - apar dupa ce se evapora cele din prima categoric, si formeaza corpul amestecului.
3.Uleiuri cu evaporare lenta - mai sunt cunoscutc si ca fixative, deoareee ele fixeaza mirosul si incetinesc sau micsoreaza rata de evaporare a celorlalte.Uleiurile tipice eu evaporare lenta sunt patchouli si cedrul.

Exemple de plante care produc uleiuri cu evaporare rapida: cuisoare englezesti, angelica, arnica, busuioc bergaramota, carnfor clary sage, piper -alb, eucalipt, lamaie, smirna, portocale, mandarine. Exemple de plante care produc uleiuri cu evaporare medie: seminte de telina, dafin, musetel, scortisoara, coriandru, marar, fenicul, hamei, lavanda, nucsoara, tarhon, vanilie.  Exemple de plante care produc uleiuri cu evaporare lenta: angelica, obligeana, rusinea fetei, scortisoara, Cuisoare, chimen galben, ghimbir , smirna trandafir trifolia. Exemple de plante care produc uleiuri cu evaporare rapida: Bergamota, Champa Lamaie, Lemongrass, Portocale, Perisor. Exemple de plante care produc uleiuri cu evaporare medie: Gotu, Kola, Clary sage, coriandru, marar, fenicul, henna, hamei, sofran de India, izma, Sofran, Sunatoare si Menta. Exemple de plante care produc uleiuri cu evaporare lenta:  Galbenele, Chimion, Henna, Iasomie, Smirna, Trandafir, Santal, Tarhon, Sofran de India, Valeriana, Vanilie si vetiver. 

No comments:

Post a Comment