10 povesti ciudate despre vin

De ce ciocnim paharele de vin? O facem poate de sute de ori fara sa stim de ce. Ne-a intrat in reflex, la orice petrecere. Unii cred ca ciocnitul paharelor de vin era destinat alungarii demonilor. Altii cred ca turnarea unei picaturi din vinul tau in vinul partenerului era siguranta ca bautura nu era otravita. Motivul pentru care ciocnim paharele cu vin e mult mai simplu.

Inainte ca ciocnitul paharelor sa fie inventat, toastul implica patru simturi: atingere, gust, vedere, miros. Urechile erau lasate pe afara. Pe masura ce arta fabricarii paharelor de vin a devenit o arta, oamenii au inceput sa aprecieze sunetul scos de doua pahare lovite usor unul de altul si, voila, a aparut „clinchetul” in timpul toastului. Ciocnitul paharelor produce si un simt al comunitatii. In trecut, petrecaretii beau din aceeasi sticla de vin, dand-o din mana in mana pana cand se termina licoarea magica. Astazi ne e cam frica de germeni, asa ca nu suntem dispusi sa incercam asta, so, bem din pahare de sticla si le ciocnim de cele ale prietenilor. Judecata Parisului. De multe ori asociem anumite tari cu produse specifice. Spunem ciocolata si ne gandim la Belgia, ceasuri, ne gandim la Elvetia, si pentru majoritatea celor din secolul XX, Franta insemna vin.

Totul s-a schimbat in 1976, cand producatorii de vin francezi si americani s-au batatut cap in cap in cea mai ciudata poveste oinologica. Judecata Parisului, cum s-a numit mai tarziu, dupa o povestire din mitologia greaca antica, a fost „deschisa” de comerciantul Steven Spurrier. Profitand de bicentenarul USA, Spurrier a decis sa prezinte vinurile frantuzesti reinventate in fata vinurilor din California, intr-un concurs special. Vinurile au fost jurizate de francezi, asa ca americanii au fost defavorizati. Cei mai multi s-au asteptat ca francezii sa fie invingatori, dar cand vinurile albe au fost degustate pe nevazute, California a castigat trei din patru locuri de top. Spurrer s-a temut ca francezii vor pierde competitia, asa ca a ascuns rezultatele testelor vinului alb inainte de deliberari.

Unii oameni din juriu au facut tot ce au putut pentru ca americanii sa piarda. Cu toate eforturile lor Cabernet-ul California a fost ales vinul rosu numarul 1 din lume. Dezamagiti, francezii au crezut ca povestea va fi data uitarii, dar jurnalistul George Taber a publicat un articol despre incident in Time, trimitand o unda de soc in industria vinului din intreaga lume si schimband industria vinului din California pentru totdeauna.

No comments:

Post a Comment