Obiecte ciudate luate de astronauti pe Luna (II)

Placa comemorativa Alumni. Astronautii din misiunea Apollo 14, David Scott, Alfred Worden si James Irwin au studiat la Universitatea din Michigan. Ca sa lege cumva universitatea de misiunea lor in spatiu, au facut o placa comemorativa si o carta speciala. Ba mai mult, asociatia respectiva a vrut sa puna si un steag pe Luna, insa doar steagul U.S. a ramas pe Luna pana in ziua de astazi.
Partea superioara a plicurilor. De obicei, aici gasim adresa si o stampila. Echipajul Apollo 11 a luat in spatiu 214 plicuri - Armstrong a luat 47, Collins a luat 63, iar Aldrin doar… 104. Plicurile au fost vandute la licitatii. Echipajul Apollo 15 a provocat si un scandal dupa ce a dus in spatiu o serie de plicuri de la un colectionar german Hermann Sieger. La intoarcerea de pe Luna, 100 dintre ele au fost vandute de Sieger.
„Ace” tip brosa pentru haine sau fuste. Multi astronauti au luat astfel de obiecte pe Luna; unii le-au lasat acolo, altii le-au adus inapoi pe Terra. Apollo 11 a luat in misiune un astfel de „ac” care infatisa un vultur cu o ramurica de maslin in cioc, simbolul pacii. Alan Bean, membru al echipajului Apollo 12 a dus pe Luna „acul” sau de argint si i-a dat drumul in spatiu, admirandu-i traiectoria.
Poza familiei Duke. Astronautii au luat pe Luna si multe, multe fotografii. Dar cea mai faimoasa ramane cea a membrului echipajului Apollo 16, Charles Duke, care a si ramas pe suprafata Lunii. Poza ii infatiseaza pe Duke, sotia sa si cei doi baieti, stand pe o banca. Pe spatele pozei scrie: „Aceasta este familia Duke de pe Terra. A aselenizat pe Luna in aprilie 1972”. Membrii familiei au si semnat poza si au pus-o intr-o folie de plastic. Din nefericire, ea nu a rezistat prea mult pe suprafata Lunii, asta pentru ca razele solare distrug pozele…
Doua mingi de golf si o crosa de golf. Alan Shepard a fost primul american care a mers in spatiu, „voiaj” si tot el a facut parte din echipajul Apollo 14. Ajuns pe Luna, a jucat golf, lasand mingile acolo, insa crosa de golf a readus-o pe Terra. Ea se afla expusa intr-un muzeu din New Jersey, iar o copie a sa este la Washington D.C.

No comments:

Post a Comment