Invazia tehnologiei in vietile noastre

Nici nu pot sa imi imaginez cum era pe vremea parintilor si a bunicilor nostri, cand telefoanele mobile nu erau accesibile pentru oamenii de rand si de internet nici nu se auzise. 

Astazi sunt foarte rare cazurile in care auzim sau cunoastem o persoana care nu detine cel putin un telefon mobil. De internet nu mai zic. Pierzi foarte multe din punct de vedere profesional, dar si personal, daca refuzi sa accesezi internetul. Dar nu mori.

Echilibrul este greu de obtinut atunci cand sunt oameni implicati. Oamenii au nevoi, au dorinte si au vicii. Oamenii trec de la o extrema la alta.

Nu ma tem sa afirm ca tehnologia ne-a invadat vietile, ne-a ingradit libertatea si ne fura timpul liber. Pierdem ore in sir pe retelele de socializare, dar uitam sa iesim cu prietenii in oras sau si mai rau, nu ne salutam pe strada. Nu mai facem “efortul” sa dam un telefon cand este ziua unui prieten, ci aruncam cu “mare drag” un “LMA” pe Facebook-ul sarbatoritului.

Sistemul educational este foarte subminat. Copiii au acces la un munte de informatii, au abilitati legate de tehnologie impresionante, dar nu se mai obosesc sa invete pentru ei, deoarece informatia le este data la discretie.

Efectiv, suntem sclavii tehnologiei. Ne verificam telefonul de sute de ori pe zi, laptopul sta deschis zile la rand, televizorul merge in fundal. Pe cealalta parte, ne temem sa plecam undeva fara semnal la telefon sau wi-fi. Suntem bombardati de informatii, indiferent ca ne intereseaza sau nu.

Chiar daca tehnologia a ajutat la descoperirea diverselor tratemente pentru boli grave, aceasta a adus cu sine si noi afectiuni, de cele mai multe ori psihice. O astfel de boala psihica noua, despre care am auzit recent, este numita ceva de genul “boala telefonului mobil”. Bolnavii au tendinta de a verifica telefonul de mii de ori pe zi pentru ca sunt convinsi ca sunt sunati.

Tin sa cred ca toate aceste tehnologii au fost inventate sa vina in ajutorul oamenilor. Telefonul si internetul sunt foarte practice. Aflam informatiile care ne intereseaza in cel mai scurt timp posibil. Chiar daca, in mod normal, ar trebui sa stim o multitudine de lucruri, noi suntem in continuare dezinformati.

E un paradox total. Desi informatia inseamna libertate, tehnologiile acestea ne ingradesc libertatea si fericirea. Ajungem sa fim dependenti de tehnologii. Dependenta ne limiteaza alegerile.

Oare cati dintre noi ar renunta la telefonul mobil? Probabil nu multi.

Nu stiu cum sa cred ca e mai bine. Cu sa fara tehnologie? Indiferent de solutie, tot e bine atat timp cat ne dam seama ca avem oportunitatea de a alege.

No comments:

Post a Comment