Cum sa te feresti de cumpararea unor panouri fotovoltaice inutilizabile?

Desi aplicatiile in care pot fi folosite panouri fotovoltaice sunt foarte multe, sunt mai multe situatii in care investitiile facute raman neamorsate pentru ca panourile sunt inutilizabile. Problema apare atunci cand sunt cumparate astfel de sisteme la preturi mici, iar aplicatiile in care urmeaza a fi utilizate sunt cu acumulatori. Aceste tipuri de panouri sunt destinate sistemelor conectate la retea, de unde si pretul mult mai mic decat cele pentru sisteme autonome.

In general, tot ce depaseste o putere mai mare de 200W se poate utiliza doar in aplicatii de injectie in retea, de unde si incompatibilitatea cu sistemele autonome. Tensiunea de lucru normata la punct de maxima se obtine prin legarea in serie si in paralele a celulelor fotovoltaice, folosirea lor fiind indicata in sisteme autonome de la 12V la 48V. Cele pentru injectie in retea nationala au un numar de 40-60 de celule inglobate, sunt grupate in serie si paralele ca sa ajunga la tensiuni de lucru de 350-450Vcc. Spre deosebire de ele, panouri fotovoltaice pentru sisteme autonome au 36-72 de celule, tensiunea pentru punctul de maxima fiind de 35Vcc si ajungand pana la 37Vcc-tensiunile de mers in gol nu depasesc 45Vcc. Avantajul lor este ca pot fi folosite si in retea, sunt compatible cu aplicatii, dar invers nu se poate. Problema apare de fapt la sistemul cu energie alternativa autonom, care are baterii de acumulatori cu ajutorul carora stocheaza energia electrica produsa.

Tensiunile de incarcare ale acumulatorilor sunt in jurul valorii de 14.4V sau chiar 57.6V, tensiunile de mentinere ajungand la 54V. Pentru ca panourile fotovoltaice destinate unor aplicatii cu injectie in retea nationala dispun de tensiuni de lucru in sarcina maxima cu valori pana in 29Vcc, incarcarea bateriei de acumulatori nu va fi posibila, de unde si imposibilitatea transferului de energie-tensiunea este mult prea mica.

Aceste neajunsuri pot fi depasite daca analizam bine ce panouri cumparam, (trebuie sa fim atenti si la panouri voltaice pret) ne orientam dupa numarul de celule si citim cu atentie etichetele de pe spatele lor, unde se specifica tensiunile despre care am discutat.

No comments:

Post a Comment