Cum alegem sa difuzam informatiile

Revista presei este un instrument de informare de o maxima impor­tanta si de aceea nu trebuie tratata cu superficialitate. Cel care o realizeaza mai ales cand vine vorba despre stiri Alba Iulia, trebuie sa evite autocenzura sau atitudinile de complezenta: mai devreme sau mai tarziu, adevarul (in cazul nostru, reactia presei) va iesi la iveala, iar mistificarea atitudinilor exprimate de jurnalisti va aduce intotdeauna daune organizatiei si conducerii acesteia.

Stirile, oricum ar fi ele, bune sau rele, trebuie aduse la cunostinta conducerii: misiunea celui care alcatuieste revista presei, ca si cea a jurnalistului, e de a prezenta realitatea asa cum este ea, si nu asa cum am dori sa fie. Este impropriu spus ca exista insa obiectivism in cadrul presei, mai ales atunci cand vorbim despre stiri Alba Iulia, pentru ca un jurnalist cand relateaza o stire, cand vorbeste despre un eveniment, este de la natura, prin definitie, subiectiv. Nu poti vorbi despre ceva fara a-ti lasa amprenta asupra acelui ceva, deoarece cuvintele alese sunt si ele prin definitie subiective. Chiar daca incercam o simpla prezentare a faptelor si evenimentelor, cuvintele ne sunt proprii iar ele, vor deveni astfel total subiective prezentand si stirile sau informatia aleasa intr-o maniera la fel de subiectiva. Ideea de baza inc adurl unui jurnalism obiectiv este aceea ca nu trebuie sa ne lasam purtati de val si sa transmitem informatia care ne face noua placere, nu trebuie sa avem in vedere numai aspectele pe care dorim noi sa le transmitem, sa evitam sau sa denigram partile, persoanele, evenimentele ce nu ne fac placere. Accesul la informatie este unul liber dar trebuie sa fie si just, egal, atat pentru jurnalisti cat si pentru public.

Cum alegem sa difuzam informatiile? Raspunsul este cat se poate de clar pentru cei care apreciaza calitatea si anume: informatia trebuie difuzata corect si complet, cu cea mai mare doza de obiectivism.

No comments:

Post a Comment