Dragostea trece prin stomac… dar si prin creier

Iubirea e un sentiment pe care oricine isi doreste sa-l traiasca. Trairile care le implica, dorinta de a trai tot restul vietii alaturi de persoana draga, fluturasii din stomac si sentimentele sincere generate de instalarea sentimentului celui mai pur si mai simplu de pe pamant.

Totusi dragostea nu este vesnica asa cum se crede si de multe ori cuplurile ajung sa se destrame, iar sentimentele si soaptele de amor se transforma pe loc intr-o ura pe care cu greu o poti accepta si o depresie greu de combatut. Efectele pe care le are o despartire dupa ani de iubire sincera asupra creirului sunt asemanatoare celor pe care le au cele mai puternice droguri la numai cateva minute de la injectare sau ingerare. Cercetatorii au descoperit ca boala iubirii nu este nici pe departe un mit si ca exista cu adevarat mai ales in cazul tinerilor care au suferit deceptii in dragoste sau cei care au renuntat la o relatie stabila din cauza infidelitatii partenerului.

Creierul si nu inima este cel care sufera cel mai mult la o despartire. Cand suntem placut surprinsi in corpul nostru isi face prezenta dopamina, „molecula pasiunii”, care tine insa doar de surprindere si nu de altceva. Dupa o despartirea nici motivarea individului nu mai e la fel pentru ca si regiunea din creier care raspunde de motivare e afectata de aceste transformari din viata amoroasa. Activitatea cerebrala este mereu fluctuanta cand se intampla evenimente neplacute in jurul nostru, mai ales cele care in care ne-am implicat, cum sunt relatiile cu o persoana draga noua. S-a observat de curand si ca anumite specii de soareci de camp americani sunt fie fideli, fie inseala partenerul, si asta pentru ca neurotransmitatorii isi schimba rolurile subit. Boala inimii este caracterizata de multe ori de dureri stomacale, in piept si alte manifestari organice atipice. Ideea existenta acestei asa numite boli a fost intens dezbatuta si pana la urma s-a ajuns la concluzia ca de vina e creierul nostru, care este activat, anumite zone, atunci cand iubim cu foc, sistemul de recompensare intrand in actiune.

Dopamina e transmisa mai rapid si direct catre anumite zone, asa ca sistemele de neutransmitatori folosite in mod curent ies din uz. Prin urmare, analogiile si privirea idilica a acestei boli a iubirii tin doar de speculatii si nu efectele sale nu pot fi asociate cu cele provocate de drogurile puternice.

No comments:

Post a Comment