„Case subacvatice” in care chiar ai putea trai fara nicio grija

„Varsatorul”. Daca esti student la Universitatea Internationala din Florida (FIU), poti sa ai acces la unul dintre putinele laboratoare subacvatice operationale din lume, numit „Varsatorul”. Pentru zece zile cercetatorii folosesc laboratorul pentru a studia viata marina-poate rezista unei presiuni a apei de pana la 37 de metri adancime si poate adaposti sase oameni la fiecare scufundare. In „Varsator”, este un apartament in toata regula cu frigidere, aer conditionat, dusuri, toalete, cuptoare cu microunde si chiar cu acces la Internet. In noiembrie 2013, un grup de cercetatori marini ai FIU au petrecut o saptamana in laborator. Si un secret: este mai ieftin sa stai pe

„Varsator” decat sa te duci intr-un hotel subacvatic.
Tektite. In 1969, guvernul SUA a finantat un proiect numit Tektite, botezat dupa meteoritii care s-ar fi prabusit in ocean si s-ar odihni pe fundul sau. Patru temerari au trait in spatiul special amenajat sub nivelul suprafetei oceanului din februarie pana in aprilie 1969 si era destinat antrenamentului astronautilor pentru calatoriile foarte lungi in spatiul extraterestru. Al doilea proiect de tip Tektite a fost lansat in 1970 si a fost gaza a 11 misiuni diferite, permitand unor viitori astronauti – 53- sa petreaca 2-3 saptamani acolo, in rezervoarele gigantice de pe fundul oceanului. Exista un cartier al echipajului si o camera a echipamentelor dar si o zona de cercetare. Unde statea echipajul erau televizoare, radiouri, o bucatarie completa si tot ce ti-ar trebui pentru a avea confortul de acasa la sute de metri sub apa. Laboratorul poate fi vazut acum la Muzeul Tektite.

Hidrolaboratorul. De-a lungul anilor sute de cercetatori au folosit hidrolaboratorul Administratiei Nationale Oceanografice si Atmosferice pentru a studia viata subacvatica din Oceanul Atlantic. Aproape de insulele Virgine Americane, hidrolaboratorul adapostea cate patru cercetatori in acelasi timp si le permitea sa stea saptamani intregi sa-si desfasoare studiile lor complexe si laborioase. Micutul hidrolaborator nu avea decat 5 metri lungime si 2.5 metri inaltime si era scufundat la 40 de metri. Avea apa curenta, electricitate si spatii pentru dormit dar si zone unde se putea observa cu ochiul liber fauna si flora subacvatica. In 1986, hidrolabul a fost scos din apa, insa curiosii il pot vedea la Muzeul de Istorie Naturala din SUA.

No comments:

Post a Comment