Despre oamenii care nu au ce face cu banii…

Probabil suna utopic si credeti ca numai in telenovele e posibil sa nu ai ce face cu banii, ca oricat ai avea, poti fi bogat dar nu ai cum sa ajungi in situatia de a nu mai avea ce face cu banii. Ei bine, chiar poti ajunge in situatia in care nu mai ai ce sa faci cu banii; sunt oameni in jur care au necesara casa de zi cu zi, casa de vacanta, yacht , masini de ultima moda si tot ce mai poti cumpara cu bani, dar inca alearga neobositi dupa bani.

Scriu articolul acesta avand o experienta concreta de acest gen. Vorbeam, acum cateva luni, cu cineva care isi pemite oice bucurie ce poate fi cumparata cu bani, care poate merge in cele mai scumpe vacante, poate vizita cele mai virgine locuri si poate sustine numeroase cauze, caruia nu ii lipseste nimic, dar care in continuare vrea sa faca bani desi cei pe care ii are deja pot asigura orice capriciu si necesitate inca o viata de acum inainte. Si incercam sa inteleg pentru ce atata lupta pentru ceva ce deja ai de oferit si celorlalti. Raspunsul, trebuie sa recunosc, a fost unul nu suprinzator ci de-a dreptul socant” imi place sa am bani, sa fac, sa am. De ce, daca deja ai si nu mai ai nevoie?”Asa..ca sa fie”!

Greu de inteles. Calea cea mai simpla e sa accepti si atat; altminteri te alegi cu dureri de cap. N-ar fi oare viata mai frumoasa daca am avea ce ne lipseste, ne-am putea satisface si capriciile si am putea si ajuta pe cei care au nevoie, luptand pentru ce ne dorim? Viata devine plictisitoare cand nu mai ai pentru ce sa lupti, cand lupti pentru ceva ce nu ai nevoie, ce nu iti foloseste. Cand lupta e o obisnuinta fara scop. Nu e oare, uneori, trist sa vezi oameni care nu mai stiu sa se bucure de nimic, care au pierdut din vedere toate lucrurile care aduc fericirea, care ii implinesc si ii construiesc ca oameni , totul pentru bani? Oameni care isi ocupa tot timpul facand bani pe care, evident, nu mai au timp sa ii cheltuiasca pentru ca sunt prea ocupati sa ii faca? Si tocmai ei sunt cei carora totul li se pare scump, cei care nu stiu sa se bucure de ei, care pierd energie si se consuma interior cautand cele mai ieftine lucruri, locuri si preturi? Cu totii am intalnit, cred, macar o data in viata o persoana care desi are bani sa cumpere tot orasul, atunci cand te invita la o cafea te plimba mai intai din cafenea in cafenea pentru reducerea de 50 de bani, un leu. Iar ceilalti, care au un scop precis pentru care muncesc si fac bani, se bucura de ei in scopul ales si de fiecare data cand le ramane o „bruma” se rasfata in cele mai frumoase locuri in care nu intotdeauna isi permit sa mearga. Ciudat, nu? Ce diferenta intre a sti sa fii fericit cu putini bani si a fi vesnic nefericit pentu ca nu te poti desprinde de banii pe care i-ai adunat in portofel.

Pentru ce strangem mai multi bani decat avem nevoie daca nu ne putem bucura de munca depusa? Desi intoteauna am crezut ca oamenii cu bani nu stiu si nu pot fi fericiti, o carte recent citita mi-a confirmat asta printr-un singur rand: ”Oamenii bogati stiu sa se distreze, dar nu stiu sa fie fericiti”…

No comments:

Post a Comment