Bronsita este o boala care nu trebuie lasata sa evolueze si trebuie diagnosticata rapid

Sistemul respirator este, prin natura sa, extrem de vulnerabil la infectii. Contactul permanent cu mediul exterior determina o incidenta mai mare a bolilor aparute la nivelul sau. Printre acestea se afla si bronsita. Desi pot parea afectiuni banale, bronsitele sunt destul de periculoase, constau in inflamatii pulmonare acute si cronice, membrana mucoasa a bronhiilor se inflameaza si de aici apar si problemele in respiratie. Apare imediat tusea, senzatia de disconfort in spatele gatului, cauza principala a bronsitelor fiind virusul care ajunge in sistemul respirator, bacteriile.

In faza cronica bronsita poate dura ani buni, manifestarile sale sunt vizibile dupa ce s-au folosit iritanti inhalati, cand se fumeaza, cand se vine in contact cu substante periculoase la locul de munca. Daca avem astm si bronsita in acelasi timp apare alta forma a bronsitei, mult mai grava, astmatiforma. Contagiozitatea bronsitelor e mare, mai ales daca avem o cauza virala, bacteriana. Alta cauza a bronsitelor este si poluarea industriala, cei mai afectati de aceasta afectiune sunt minerii, metalurgistii, cei care se expun mereu la praf si fum, la chimicale. Simptomele clare de bronsita sunt tusea cu mucus in exces, gros, durerile de cap, starea alterata, frisoanele, respiratii scurtate, dureri in piept, febra. Congestia nazala, oboseala cronica si durerile de gat, scaderea poftei de mancare pot fi si ele semnale de alarma care anunta prezenta bronsitelor. Simptomele dispar in doua sau trei saptamani la formele usoare de bronsite.

Diagnosticarea bronsitei este rapida, se asculta plamanii, se verifica daca nu exista alergii, daca se fumeaza sau nu. Radiografiile si testele respiratorii, spirometriile, verificarea nivelului de oxigen din sange pot fi utilizate pentru a depista la timp bronsitele. Din punct de vedere al tratamentului se recomanda consumul marit de lichide, expectorantele, antiinflamatoriile nesteroidiene, medicamentele care scad febra, iar la bronsita cronica se administreaza corticosteroizi inhalatori, bronhodilatatoare, antibiotice specifice.

No comments:

Post a Comment