Despre toamna si ghicitori

Tocmai cand speram ca ne vom bucura si in noiembrie de o vreme la fel de frumoasa ca in restul acestei toamne atipice, iata ca vremea ne da peste cap toate planurile si descoperim inca odata frumusetile toamnei. Insa la drept vorbind, nu noi suntem cei ce le descoperim ci copii nostri care, oarecum suparati de trecerea verii ar trebui invatati ca fiecare anotimp are si partile lui frumoase iar toamna este cu adevarat o comoara de bunatati si frumusete.
In contextul asta m-am gandit sa fac un articol in care sa va povestesc despre niste ghicitori pentru copii pe care le-am descoperit recent si care mi se par nu numai reusite ci si foarte educative, povestind despre vremurile in care internetul nu exista iar cei mici erau obligati sa apeleze la carti pentru a descoperi mai multe despre lumea ce ii inconjoara.
Interesant mi s-a parut si faptul ca pe site-ul unde erau postate ghicitorile era propus un mic concurs pentru cei mici in care ei trebuiau sa ghiceasca raspunsul la fiecare "enigma in versuri" si pentru fiecare raspuns corect ei primeau un punct, urmand ca la sfarsit, in functie de numarul de puncte sa primeasca un mic premiu.
Insa motivarea este secundara fata de caracterul educativ al acestor ghicitori. Ele ii pot invata pe copii mai multe lucruri despre principalele elemente ce definesc anotimpul toamna, ii poate familiariza cu schimbarile prin care trece natura in aceasta perioada si ii va face cu mult mai receptivi la ceea ce se intampla in jurul lor.
Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care un mic joc cu ghicitori in familie reprezinta o excelenta solutie pentru a petrece timpul impreuna, reusind in acelasi timp sa stimuleze si imaginatie celor mici, determinandu-i sa caute la randul lor alte subiecte de ghicitori pe care sa le propuna parintilor.
Iata spre exemplificare o asemenea ghicitoare:
Tarus galben ascutit
In pamant sade infipt.
Un iepuras l-a gasit
Si pe loc la rontait.
Cine este? L-ati ghicit?


Stiti raspunsul? Ia sa vedem? Tarus galben ascutit In pamant sade infipt, ce ar putea sa fie? Cam greu de ghicit pana intra iepurasul in scena care imediat rontaie misteriosul nostru tarus. Si ce le place iepurilor cel mai mult? Da, morcovii,  acele legume gustoase si dulci ce se culeg inclusiv toamna...daca scapa de iepuri.

No comments:

Post a Comment