Cancerul de piele: cum il identifici si cum te tratezi?



Cancerul de piele este una dintre cele mai grave tumori care pot afecta corpul uman. Exista mai multe tipuri de cancer de piele, dintre care enumeram melanomul malign (care poate fi identificat prin simptome precum leziuni asimetrice ale pielii, cum ar fi alunitele, leziuni care pot avea margini neregulate, coloratii neuniforme sau un diametru de peste 6 mm); carcinomul bazo-celular (caracterizat prin aparitia unor cruste sau sangerari intr-o anumita zona a pielii); carcinomul scuamo-celular (provocat in special de expunerea prelungita la soare, transformand pielea intr-o suprafata rosie si descuamata) si carcinomul neuroendocrin al pielii.

Persoanele care sunt predispuse la astfel de boli sunt cele cu pielea alba, foarte deschisa la culoare, care au o imunitate scazuta si care se expun la soare frecvent. Totusi, exista si alte cauze, cum ar fi distrugerea ADN-ului din melanocite (datorat expunerii la radiatiile ultraviolete), utilizarea solarului, subtierea stratului de ozon, prezenta multor alunite pe corp.

Metode de diagnostic

In cazul in care identifici o astfel de anomalie, exista mai multe modalitati prin care poti sa fii diagnosticat. Unul dintre teste ar fi biopsia pielii, atunci cand un fragment de tesut este extirpat sau recoltat si analizat in laborator. Este o metoda neinvaziva, iar pacientul nu va simti decat o simpla intepatura, provocata de anestezia locala. Ar mai fi testele biochimice, radiografii si tomografii sau excizia ganglionara.

Tratamentul acestei afectiuni depinde de gravitatea tumorii, marimea si profunzimea acesteia, dar si de caracteristicile persoanei afectate, de varsta si de istoricul medical al pacientului. Cea mai simpla metoda, folosita in cazul tumorilor mai mici, este excizia simpla, care nu lasa decat o mica cicatrice in zona operata. Excizia intinsa presupune o interventie mai complexa, care vizeaza o suprafata mai extinsa de piele.

Chimioterapia este o metoda mult mai dureroasa si inconfortabila, deoarece substantele introduse in organism distrug nu numai celulele canceroase, dar si cele normale, ducand la efecte secundare greu de ignorat: caderea parului, scaderea dramatica a imunitatii, greata, anemie, oboseala cronica. Din acest motiv, se recurge la aceasta metoda doar in cazuri grave si foarte grave. Un alt tratament, imunoterapia, presupune folosirea citochinelor (celulele proteice care sunt responsabile de activarea sistemului imunitar).

Exista si vaccinuri care pot fi injectate in organismul pacientului, creme aplicate pe zonele afectate (care functioneaza doar pentru cazurile minore) sau radioterapia, utilizata pentru cancerul recidivant.

Tratament

Daca ai aflat ca ai cancer de piele si nu stii la cine sa apelezi, iti recomand una dintre clinicile specializate in tratarea cancerului de piele, TopDerm-Uni, care are sediul in capitala. Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu este seful Clinicii de Dermatologie I la Spitalul Clinic Colentina Bucuresti si are o istorie impresionanta in tratarea tumorilor canceroase. Un mare plus il constituie echipamentele si aparatele performante, dar si atentia si consideratia fata de fiecare pacient in parte.

Totusi, este bine stiut faptul ca e mai bine sa previi decat sa tratezi. Ca sa eviti aparitia cancerului de piele, incearca sa nu te expui la soare intre orele 10 si 14, sa iti examinezi constant pielea si sa sesizezi neregulile pe care le observi, mai ales daca ai multe alunite, sa eviti solarul si sa folosesti lotiuni cu SPF de peste 15, indiferent daca stai la plaja sau doar te expui neintentionat razelor solare.

No comments:

Post a Comment