De ce sa alegeti Maldive pentru luna de miere

Insulele Maldive reprezinta o evadare romantica intr-un decor ce te invaluie de parfum exotic, insa totul poate parea si mai frumos in momentul in care pasesti pe acest taram alaturi de jumatatea vietii tale.
 
Luna de miere Maldive va fi cu siguranta o experienta de neuitat pentru fiecare dintre voi, posibilitatile de recreere fiind nenumarate ridicandu-se la cele mai inalte standarde. In primul rand este necesar sa stiti pentru viitoarea dumnevoastra plecare in Maldive, ca nu aveti nevoie de o viza speciala, prezentarea pasaportului valabil pe urmatoarele 6 luni din momentul intrarii in tara fiind indeajuns. Un alt lucru demn de luat in seama il reprezinta religia locuitorilor din Maldive, ei fiind in mare parte de origine islamica, tocmai de aceea in perioada Rammadamului oportunitatile de a va petrece timpul sunt mai restranse. O alternativa de petrecere a catorva ore de neuitat o reprezinta alegerea unei croaziere de cateva zile in care ve-ti avea ocazia de a observa o specie de balena, cea albastra, spectacolul acvatic oferit de catre aceasta fiind unul unic. Este une moment cu care greu va mai intalniti in alte locatii in care ati putea merge, Maldivele fiind cunoscut ca printre primele 5 destinatii de top in ceea ce priveste organizarea acestor tipuri de croaziere.

Un alt sport pe care il puteti practica in Maldive imbinand perfect distractia cu imbogatirea cunostintelor generale il reprezinta scufundarile, dar nu orice tip de scufundari, ci acelea cu ajutorul unui submarin. Acestea se organizeaza pentru a putea observa spectacolul unic oferit de adancurile oceanului dar si diversele specii de pesti tropicali si corali.

Daca sunteti doua firi active, si indragiti sporturile nautice extreme, aflati ca in Maldive aveti oportunitatea perfecta de a le practica. Printre cele mai intalnite sunt scuba divingul si snorkellingul, frumusetea insulelor atragandu-i in mod constant pe iubitorii acestor doua sporturi, dar si cadrul perfect ajuta, nivelul de vizibilitate de pana la 50 de metri si apa mereu calda creeaza mediul perfect unei scufundari pentru cei care isi propun sa cunoasca tainele adancurilor.

Influenta celor din jur

Avand o sora mai mare, bineinteles ca ma influenta inca de la frageda varsta in aproape tot ce faceam. De la  cele mai mici gesturi copiate, pana la idei, conceptii. Fie ca era bine sau nu preluam cate o bucatica din ea de voluntar sau involuntar. Fiind insa in familie, ceilalti membrii observau si incercau sa corecteze ceea ce era gresit, gasind imediat “vinovatul“ si remediind problema.

Dar ajungem in punctul in care ne lasam influentati de anturaj, de colegii de scoala, de prietenii din fata blocului si imprumutam de cele mai multe ori aspectele negative. Astfel ei ne formeaza intr-un mic procent, la fel cum si noi ii formam pe  ei. Imprumutam unii de la altii idei, le slefuim, le transformam si le triem in functie de preferinte.

Una dintre cele mai blamate preluari este cea legata de tigara. Parintii considera ca doar cei din jur influenteaza odraslele lor sa fumeze. Gresit. Fumeaza pentru ca vor, sunt la varsta cand sunt curiosi, toti am facut-o la un moment dat, dar desi am incercat, unii din noi ne-am si oprit. Copilul daca este constrans de prieteni sa fumeze, in genul ca nu mai ”esti prietenul nostru”, este doar vina lui. Are dreptul sa plece oricand din acel grup, nu-i impune nimeni sa stea unde nu se simte bine.

Am dezvoltat asupra tigarii, deoarece este cea mai blamata. Unele persoane au ca viciu ciocolata sau dulciurile. Doar pentru faptul ca este dulce nimeni nu o condamna atat de rau. La fel cum tigara poate, si repet poate produce cancer pulmonar, asa si dulciurile pot intretine diabetul si creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Ceea ce conteaza cu adevarat e norocul si starea de sanatate a fiecarui individ in parte. Daca unele persoane au hipoglicemie atunci este recomandat consumul de zahar.

In ceea ce priveste influenta minora, cum ar fi tigara, depinde de fiecare si de sanatatea lui, dar cand intervin influente negative majore, ca furturi sau talharii, atunci chiar este o problema cu ”coloana vertebrala” a individului unde totul se rezuma la puterea de a refuza.

Mai sunt hoteluri ieftine in Bucuresti?

Mai sunt hoteluri ieftine in Bucuresti? Cu siguranta aceasta este intrebarea care ii framanta pe cei ce sunt in febra cautarilor unui loc de cazare. Intr-adevar capitala da tonul la preturi care de care mai ridicate. Cand vine vorba de conditiile oferite, cei ce viziteaza Bucurestiul trebuie sa se multumeasca de multe ori cu putin pentru ca au de ales intre hoteluri cu preturi la fel de ridicate si conditii la fel de nesatisfacatoare.

Avem insa o veste buna. Da, inca exista hoteluri ieftine in Bucuresti, cu servicii de o calitate impecabila. Daca inca nu ati auzit inca de AVE Hotel Bucuresti este cazul sa va scoateti agenda si sa va notati acest nume. Dar hai intai sa iti dam si cateva motive pentru care sa faci acest lucru. In primul rand exista doua hoteluri AVE in Bucuresti, unul situat pe Calea Victoriei, Ave Hotel Victoriei, si unul situat in apropierea Casei Poporului, AVE Hotel Unirii. Primul il recomandam celor ce isi doresc un loc special de relaxare, cu dotari de business, un boutique hotel la standard de 4 stele si tarif de 3 stele, situat ultracentral intre Piata Victoriei si Gara de Nord. Hotelul Vila Parlament este o destinatie perfecta pentru cei ce vor un loc linistit, cu gradina luxurianta si un aer mediteranean. Ambele locatii va vor oferi o multitudine de facilitati gratuite precum: informatii turistice si culturale in cazul in care vreti sa vizitati orasul, internet, primirea si transmiterea mesajelor in cazul in care calatoriti in interes de serviciu, pastrarea obiectelor si echipamentelor de valaore in spatii special amenajate, transportul si depozitarea bagajelor. Daca vreti sa profitati de ofertele speciale din partea hotelului, pentru zile de nastere sau aniversari in cuplu, nu trebuie decat sa accesati site-ul de prezentare pentru a afla mai multe informatii.

Speram ca indoiala ta cu privire la existenta hotelurilor ieftine in Bucuresti s-a risipit, iar tu te-ai hotarat sa calci pragul unuia din hotelurile AVE Bucuresti.

Viata pe Facebook

Am auzit acum ceva vreme  vorba asta: “daca nu ai Facebook, nu existi!”. In sinea mea am zis, “Pfa, asta e absurd!” si am refuzat sa imi fac cont, sa ma las controlata de mediul online si sa imi ingradesc singura libertatea.

Nu a trecut mult timp si am inceput sa ii simt lipsa. Eram exclusa din discutiile cu colegii pentru ca ei “erau pe grup” si aflau evenimente mult mai repede decat mine, toti stiau despre ceilalti pe unde au fost si cu cine, isi admirau unii altora fotografiile si aveau zeci de teme de discutie la care eu ma saturasem sa zic: “ziceti-mi si mie despre ce e vorba!”. La fel, ma saturasem sa aud si vesnicul raspuns: “fa-ti Facebook, nu mai fi asa antisociala!”. Am cedat tentatiei, pentru ca omul este o fiinta sociala, si mi-am facut cont.

Asa am inceput, mai timid e drept, sa devin o persoana “sociala”. Am devenit o persoana “sociala” doar online, pentru ca desi viata mea s-a schimbat, nu pot sa zic ca eram pe punctul de a descoperi Paradisul. Acum stiam despre ce vorbeau prietenii si colegii mei. Puteam sa am opinii referitor la discutiile din grup, eram la curent cu zilele de nastere ale prietenilor, stiam pe unde sunt si cu cine, iar eu la randul meu, le aratam cu cine sunt si unde. Se crea coeziune in grup si in sfera mea sociala. Dar ceva tot nu era bine. Imi simteam intimitatea calcata in picioare.

Si asa au trecut cativa ani de cand am cont pe Facebook. Lumea s-a schimbat in mod radical. Acum daca vrei sa “agati” pe cineva, nu ii mai ceri numarul de telefon. Ori catuti pe Facebook daca ii cunosti numele, ori ii ceri Facebookul. Nu e greu, nu? Dar unde sunt fluturasii din stomac, unde e procesul de cunoastere intre semeni sau unde e misterul?

Cuplurile isi pot foarte usor face cunoscut statusul relatiei lor. Ba mai mult, unii au cont comun: “X si Y”. Dar nu de putine ori am constatat ca de fapt aparentele din online sunt usor demontate cand ajungi sa cunosti persoanele respective in mediul “offline”. .

De cand cu Facebookul au aparut si diverse articole cum ca hotii sunt cei mai avantajati de cand exista site-ul de socializare. De exemplu: “Check -in: am plecat din tara cu familia” si hotul iti face fara mari batai de cap “check-out-ul” la mobila si ce mai ai tu de valoare.

Copiii nu mai sunt in siguranta. Au cont de Facebook de la varste fragede si nu constientizeaza ca ar putea fi in pericol. Nu mai ies pe afara, nu mai alearga si nu mai invata sa isi creeze relatii interumane adevarate.

Discutia poate continua la nesfarsit. Dar una peste alta, nici nu mai stii cum e bine. Facebook-ul e ca femeile: “rau, dar mai rau fara rau.” Desi ma simt controlata si ingradita in libertatea mea proprie, oricum nu pot sa renunt la el. Am auzit ca urmeaza o perioada de declin pentru site-urile de socializare. O sa vedem ce o sa mai fie.

Oferte de top pentru vacanta la ski in Romania

Sigur ca poate nu dispune de cele mai bune partii de ski din Europa sau poate nu este atat de orientata catre turismul de familie. Pe de alta parte, in mod cert, nu are niciun fel de angajament in ceea ce priveste conservarea mediului inconjurator. Si cu toate acestea, turismul romanesc de iarna functioneaza si o face foarte bine, chiar si cu investitii minime… Alaturi de ofertele pentru petrecerea sarbatorilor de iarna la munte sau in satele traditionale romanesti, paginile agentiilor de turism din Romania sunt pline de oferte ski dintre cele mai bune, in Romania.

De departe cea mai cautata dar si cea mai de pret destinatie pentru ski din tara noastra, este Poiana Brasov. Aici nu numai ca se gaseste cea mai lunga partie de ski din intreaga tara (Drumul Rosu – 4.6 km), dar zona Poiana Brasov pare sa fie cea mai buna varianta pentru schiori, atat incepatori cat si de nivel mediu sau avansat (partiile Sulinar sau Subteleferic). Sigur ca si la capitolul variante cazare, Poiana Brasov este in topul statiunilor romanesti de ski, desi preturile nu sunt pentru toate buzunarele.

O destinatie relativ nou intrata in oferte este Straja (in apropiere de Petrosani), unde desi nu poti alege vreun hotel mai in randul lumii poti opta pentru pensiuni destul de curate. Cat despre partii, sunt adecvate tuturor nivelelor de pregatire, sunt modernizate, au teleschi si nu sunt deloc scumpe (100 ron un ski-pass pentru toata ziua). Daca esti incepator poti opta pentru Platoul Soarelui sau Sfantu’ Gheorghe, iar daca ai ceva cunostinte, poti incerca partiile Telegondola, Canal sau Constantinescu.

Un new entry in 2013 pe piata statiunilor de ski – Transalpina. Schiorii stiu… sperante mari, asteptari deocamdata neimplinite. Mai este de lucru, dar este pe drumul cel bun. Un atu il constituie amplasarea si peisajul. Problema principala – cazarea. La acest capitol este o paine buna de mancat pentru investitori, in ideea ca statiunea se va moderniza si va atrage in anii urmatori un numar cat mai mare de turisti.

Revenind la iubire

Cum as putea defini acest sentiment profund? De fapt iubirea este cu siguranta mai mult decat un sentiment. Cand iubesti cu adevarat, o multitudine de stari “roiesc” in jurul tau.

Cred ca este adevarata vorba care spune ca te poti indragosti de mai multe ori in viata dar cand iubesti cu adevarat se intampla doar o data. Cel putin asa a fost in cazul meu, pot spune ca m-am indragostit  de diferite persoane dar dragostea adevarata a aparut mult mai tarziu, gasindu-ma matura constientizand ceea ce simt dar totodata lasand loc de gramul acela de plutire, extaz, euforie stari ce devin primordiale cand esti indragostit. De aceea cred ca oricine s-ar bucura si s-ar simti norocos, ca dupa o serie de relatii esuate, sa apara cineva exact asa cum si-a dorit,nu perfect dar intr-adevar jumatatea fara de care nu-si mai poate continua viata, nu mai poate trai.

E greu si pare imposibil atunci cand suferi sa o iei de la capat dar cred ca fara suferinta nu am realiza cat de importanta e dragostea pentru a ne simti impliniti. Doar cine nu sufera indeajuns nu constientizeaza ca persoana de langa el poate nu e cea de care are nevoie, si nu stie cum s-o ia de la zero,  recapatandu-si increderea in sine si in cei din jur. E drept, ca la inceput tuturor ne este greu, dar vointa ne va fi alaturi intotdeauna.

Recunosc ca in ceea ce ma priveste, dragostea am descoperit-o pe parcurs fiindca aveam deja in spate multe dezamagiri si imi pierdusem increderea in barbati, si nici prin cap nu-mi trecea sa am o noua relatie. Dar Dumnezeu a avut grija ca exact atunci cand ma asteptam mai putin sa-mi scoata in cale un om extraordinar, cald, bun, intelegator si generos care ma completeaza.

La inceput am fost doar amici, m-a ascultat, apoi si-a luat inima-n dinti si mi-a marturisit ceea ce simtea...Am fost sceptica o perioada in privinta relatiei noastre, am avut momente in care am vrut sa pun punct dar am ajuns sa-l iubesc asa cum n-as fi crezut vreodata si sa apreciez doar persoanele care merita cu adevarat. E foarte important sa analizezi persoanele de langa tine.

Acum dupa ce am amandoi ca iubirea, increderea, comunicarea si sinceritatea sunt vitale pentru noi, suntem un INTREG. S-a creat o legatura indistructibila intre noi.

In consecinta, vreau sa-i sfatuiesc pe tinerii care inca nu si-au gasit jumatatea, sau sufera, sa fie optimisti si rabdatori deoarece fiecare om isi are perechea undeva in lumea asta si mai devreme sau mai tarziu o va intalni cu siguranta.

De ce sa te lasi de iubit

In ciuda faptului ca nobilul si inaltatorul sentiment de iubire este nelipsit din viata noastra ca si fiinte cerebrale, cei mai multi dintre noi, purtati de valurile circumstantelor cotidiene, uitam adesea sa mai simtim. Pasim in viata ghidati de ratiune, de putere, de dorinta, insa mai putin ghidati de armonie si de dorinta de a face bine. Unii se lasa de iubit din instinct, altii se duc cu gandurile mult prea departe si-si ocupa toate colturile si straturile mintii cu interminabilele probleme. Uita sa fie, sa existe.

Acum dorinta de a avea primeaza dorintei de a oferi si oamenii uita de frumos. De ce sa te lasi de iubit intr-o lume prinsa in pacatul cunoasterii?! De ce sa te lasi de iubit intr-o lume desprinsa de umanitate?! Probabil cei mai multi dintre noi lupta tot pentru cei din jur. Probabil si parintii nostri au uitat sa iubeasca la un moment dat cand grijile majore au intervenit in viata lor. Probabil si noi, la randul nostru, parinti fiind candva, vom avea sansa sa ne lasam de iubit, sa ne integram in societate si sa ne dezintegram de propria umanitate.

Acum ce mai conteaza in viata se bazeaza strict pe nevoi, lipsite insa de interactiuni umane, lipsite de profunzime. Idei pentru a merge mai departe, trecand cu gratie peste cadavrele sufletului nostru mort de mult, se nasc zilnic. Societatea care ne inglodeaza raspunde pozitiv la orice stimul material si cei mai slabi dintre noi cad in fata neantului. De ce sa te lasi de iubit cand intr-o lume nefasta, tot ce iti mai ramane este sa simti - oricum, oricat, oriunde... De ce sa nu te lasi de iubit cand aerul pe care-l respiram cu totii devine tot mai poluant, mai inecacios si mai abject cu fiecare secunda care trece in cinstea progresului a tot ce ne inconjoara si regresului a tot ce ne formeaza?

Ce trebuie sa stii daca vrei sa lucrezi intr-un cazino

Piata jocurilor de noroc pare sa fie din ce in ce mai infloritoare in Romania, un studiu de piata aratand ca, tara noastra detine cele mai multe sali de jocuri de noroc si de aparate electronice din Uniunea Europeana.

In contextul dezvoltarii acestei piete a jocurilor de noroc, firesc este ca si piata locurilor de munca din domeniu sa devina una din ce in ce mai cautata de catre tinerii care sunt atrasi sa lucreze in aceasta piata. Pentru a ajunge sa lucrezi intr-un cazino este nevoie sa urmezi un curs ce tine aproximativ 7 saptamani, insa din momentul in care ati reusit sa va angajati in acest domeniu este necesar sa stiti ca regulile sunt cat se poate de stricte. Zambetul este vital trebuie sa fiti pregatiti sa stati cam 8 ore pe zi in picioare in jurul mesei si sa dati dovada de vigilenta, sa vorbiti frumos si mai ales numai cand e cazul sa explicati regulile jucatorilor, dar cea mai importanta regula este aceea a pastrarii confidentialitatii asupra informatiilor ce-i vizeaza pe jucatori.

O alta regula de baza pe care tinerii aspiranti la un job in domeniul cazinourilor, este cunoasterea unei limbi de circulatie internationala, de regula engleza, caci in cazinouri se perinda diverse nationalitati precum arabi, chinezi, americani, oameni ce vin din tari cu un anumit potential economic si care sunt dispusi sa-si cheltuiasca banii in astfel de locuri.

Tinerii care deja lucreaza in domeniul acesta spun ca daca iti doresti poti dezvolta o cariera intr-un cazino, avand posibilitatea de a avansa de la dealer, la supervizor, la asistent manager pentru ca in cele din urma sa ajungi la stadiul de manager, pe masura ce creste experienta si functia, creste si salariul. Salariul pe care un tanar ce alege sa lucreze intr-un cazino,  il castiga este in medie de 300 de euro, la care se adauga si sporurile de noapte. Insa, daca stii cum sa te comporti sau cum sa feliciti jucatorul poti beneficia de un castig consistent la finalul jocului te poti alege si cu bonusuri bogate sau cu bacsisuri frumoase.

Abordarea unei astfel de meserii poate fi una destul de avantajoasa si pentru cei ce aleg sa plece in strainatate, in ultima vreme existand o multitudine de anunturi ce privesc anagajarile pe vase de croaziera in domeniul acesta.

Ca sarea in bucate

Intr-o dupa-masa am intrat cu pasi hotarati in bucatarie, insa planul de a gati a fost intrerupt: ingredientul cel mai important, adica sarea, lipsea. Am gasit repede solutia: m-am indreptat spre cel mai apropiat magazin si acolo, in fata raftului, am ramas uimita: pretul. Doar 2 lei pentru un kg.

Acest fapt m-a condus inapoi în timp. La scoala am invatat cum romanii foloseau sarea ca o modalitate de plata pentru soldati. Iar azi...? Este un element atat de banal; de multe ori trece neobservat pe masa din bucatarie. Indiferent cum este privita astazi, sarea a avut si are o mare importanta.

De-a lungul timpului, aceasta substanta cristalina a capatat diverse semnificatii si a imbracat noi forme: sarea ca monedă, sarea în alimentatie, sarea în medicina, sarea in folclor, sarea in legende. Nevoia de sare, atat pentru oameni, cat si pentru animale, a făcut ca asezarile din apropierea izvoarelor si lacurilor sarate sa fie numeroase inca din preistorie, in special în randul populatiilor de agricultori.

România este un spaţiu favorizat în ceea ce priveşte cantitatea si calitatea sarii. De aceea avea multiple intrebuintari, iar în folclorul romanesc a capatat diverse conotatii. In Neolitic in curtea fiecarui taran exista un bolovan de sare pe care animalele îl lingeau atunci când se întorceau de la câmp; organismul lor avea nevoie de sodiu. De asemenea, pana la aparitia frigiderelor, mari cantitati de sare erau folosite pentru conservarea alimentelor. Dr. Dardu Nicolaescu – Plopsor, un antropolog roman, a afirmat ca sarea a fost dintotdeauna folosita de om în alimentatie.

In spatiul romanesc a fost des folosita pentru actiunea sa benefica sau malefica in diferite ritualuri. Astfel, este un simbol folosit pentru prezicerea viitorului, exemplele cele mai cunoscute in aceasta directie fiind in meteorologia populară, in aflarea ursitei sau a sexului copilului. In traditia populara, sarea protejeaza oamenii, animalele si locuintele de duhurile rele. In ceea ce priveste conotatia negativa, s-a ajuns ca sarea sa se foloseasca in magia neagra pentru a provoca raul. 

Desigur ca ritualurile descrise mai sus n-au ramas neschimbate pe masura ce timpul a trecut, ele fiind mereu imbogatite cu noi elemente, pentru a sublinia importanta sau pentru a impresiona. Semnificatia unora dintre ele s-a pierdut, pe cand altele au primit noi interpretari, in functie de cunostintele celor ce le practică.

Oare ce s-ar intampla daca intr-o zi fiinta umana, si nu numai, ar ramane fara acest condiment folosit zilnic la prepararea bucatelor? Raspunsul la aceasta intrebare il putem da atunci cand doctorul ne interzice consumul de sare...

Dupa ce mi-am achizitionat produsul m-am intors acasa. Inapoi la supa mea am observat cum sarea, un condiment atat de marunt care, în combinatie cu apa sau cu alte alimente trece neobservata, dar face o mare diferenta. Cu gandul la semnificatia si importanta acestei substante cristaline, un gand s-a infiripat in inima mea: învata de la sare...

Cancerul de piele: cum il identifici si cum te tratezi?



Cancerul de piele este una dintre cele mai grave tumori care pot afecta corpul uman. Exista mai multe tipuri de cancer de piele, dintre care enumeram melanomul malign (care poate fi identificat prin simptome precum leziuni asimetrice ale pielii, cum ar fi alunitele, leziuni care pot avea margini neregulate, coloratii neuniforme sau un diametru de peste 6 mm); carcinomul bazo-celular (caracterizat prin aparitia unor cruste sau sangerari intr-o anumita zona a pielii); carcinomul scuamo-celular (provocat in special de expunerea prelungita la soare, transformand pielea intr-o suprafata rosie si descuamata) si carcinomul neuroendocrin al pielii.

Persoanele care sunt predispuse la astfel de boli sunt cele cu pielea alba, foarte deschisa la culoare, care au o imunitate scazuta si care se expun la soare frecvent. Totusi, exista si alte cauze, cum ar fi distrugerea ADN-ului din melanocite (datorat expunerii la radiatiile ultraviolete), utilizarea solarului, subtierea stratului de ozon, prezenta multor alunite pe corp.

Metode de diagnostic

In cazul in care identifici o astfel de anomalie, exista mai multe modalitati prin care poti sa fii diagnosticat. Unul dintre teste ar fi biopsia pielii, atunci cand un fragment de tesut este extirpat sau recoltat si analizat in laborator. Este o metoda neinvaziva, iar pacientul nu va simti decat o simpla intepatura, provocata de anestezia locala. Ar mai fi testele biochimice, radiografii si tomografii sau excizia ganglionara.

Tratamentul acestei afectiuni depinde de gravitatea tumorii, marimea si profunzimea acesteia, dar si de caracteristicile persoanei afectate, de varsta si de istoricul medical al pacientului. Cea mai simpla metoda, folosita in cazul tumorilor mai mici, este excizia simpla, care nu lasa decat o mica cicatrice in zona operata. Excizia intinsa presupune o interventie mai complexa, care vizeaza o suprafata mai extinsa de piele.

Chimioterapia este o metoda mult mai dureroasa si inconfortabila, deoarece substantele introduse in organism distrug nu numai celulele canceroase, dar si cele normale, ducand la efecte secundare greu de ignorat: caderea parului, scaderea dramatica a imunitatii, greata, anemie, oboseala cronica. Din acest motiv, se recurge la aceasta metoda doar in cazuri grave si foarte grave. Un alt tratament, imunoterapia, presupune folosirea citochinelor (celulele proteice care sunt responsabile de activarea sistemului imunitar).

Exista si vaccinuri care pot fi injectate in organismul pacientului, creme aplicate pe zonele afectate (care functioneaza doar pentru cazurile minore) sau radioterapia, utilizata pentru cancerul recidivant.

Tratament

Daca ai aflat ca ai cancer de piele si nu stii la cine sa apelezi, iti recomand una dintre clinicile specializate in tratarea cancerului de piele, TopDerm-Uni, care are sediul in capitala. Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu este seful Clinicii de Dermatologie I la Spitalul Clinic Colentina Bucuresti si are o istorie impresionanta in tratarea tumorilor canceroase. Un mare plus il constituie echipamentele si aparatele performante, dar si atentia si consideratia fata de fiecare pacient in parte.

Totusi, este bine stiut faptul ca e mai bine sa previi decat sa tratezi. Ca sa eviti aparitia cancerului de piele, incearca sa nu te expui la soare intre orele 10 si 14, sa iti examinezi constant pielea si sa sesizezi neregulile pe care le observi, mai ales daca ai multe alunite, sa eviti solarul si sa folosesti lotiuni cu SPF de peste 15, indiferent daca stai la plaja sau doar te expui neintentionat razelor solare.

Romania – tara Saormei

Cred ca Romania ar putea face fata cu brio concurentei intr-un top al tarilor in care se mananca saorma. Cozile care se formeaza in fata saormeriilor, mai ales al celor cu renume, depaseste pe cele pe care le vedeam odinioara la McDonalds sau KFC.

Mai mult decat atat, intr-un articol publicat recent de Business Magazin citeam ca cel mai mare lant de saormerii din Romania, celebrul Dristor Kebap, are o cifra de afaceri de 2 milioane de euro. Si este credibil, daca ne gandim la cozile formate zilnic, in orice moment in fata saormeriilor Dristor. Ca si cum afacerea putea fi si mai eficienta decat stiam, recent proprietarii lantului de saormerii si-au deschis si o ferma de pasari, astfel incat costurile pentru productie sa fie reduse la minimum. Si desi costurile sunt reduse, pretul produsului finit (vorbesc aici numai de saorma, nu si de produsele pe care le mai vinde lantul cu pricina) nu este deloc mic.

De ce mancam saorma? Nu as putea decat sa ofer cateva speculatii pe acest subiect, pentru ca nu sunt consumatoare de saorma, desi recunosc ca este unul dintre cele mai consumate produse de tip fast food de la noi, dar asta si pentru ca este foarte disponibil. In timp ce restaurantele clasice sau celelalte fast-food-uri nu functioneaza non-stop, cele mai multe saormerii sunt deschise si in toiul noptii, astfel ca sunt o varianta pentru noctambuli sau pentru clubberi, mai nou. Saorma la lipie, pentru ca ea este consumata la cea mai mare scara, este usor de mancat, chiar si pe strada, chiar si atunci cand ne grabim, iar in plus, gustul de cartofi prajiti cu carne si cu maioneza a fost intotdeauna pe placul romanilor... Pacat ca nu s-a inventat si saorma de porc, caci sigur ar fi fost bataie la saorma de ceafa cu cartofi prajiti. J Numai ca specialistii in bucatarie spun intr-un glas ca saorma care se mananca in Romania nu are nimic de-a face cu reteta traditionala a saormei, fiind decat un surogat adaptat gusturilor romanilor si menit sa produca vanzari cat mai mari.

Nevoia de siguranta

Cu totii vrem sa ne simtim in siguranta. Nevoia de securitate si siguranta apare din momentul in care ne nastem si nu dispare niciodata. Este una din nevoile fundamentale ale fiintei umane. Fiecare dintre noi isi doreste sa aiba o existenta linistita, sa aiba acel sentiment al certitudinii. In toate activitatile pe care le desfasuram manifestam nevoia certitudinii. Am invatat insa, pe parcursul vietii, ca nu avem certitudinea zilei de maine si ca” singurul lucru sigur este ca nimic nu este sigur”. Prea eleaborat nu? Nevoia de siguranta este vitala pentru noi oamenii. 

Intr-o relatie avem nevoie sa ne simtim in siguranta pentru a ne putea impartasi sentimentele, pentru a ne putea simti liberi sa vorbim despre ceea ce simtim cu adevarat, pentru a ne deschide sufletul. Avem nevoie de siguranta unui loc de munca pentru a ne putea intretine si pentru a ne putea implini rolul in societate. Avem nevoie sa ne simtim in siguranta atunci cand mergem pe strada, ca legile sa ne serveasca si sa ne respecte dreptul la securitate. Avem nevoie sa ne simtim in siguranta in propria noastra casa si am face orice sa ne asiguram aceasta siguranta, noua si familiei noastre. Pentru asta multe persoane apeleaza la tot felul de dispozitive pentru a se simti protejati. Isi doteaza casele cu dispozitive anti-incendiu, alarme sau, mai nou, cu videointerfoane. In domeniul sistemelor de securitate a locuintei, piata este destul de extinsa. Atunci cand luati decizia de a achizitiona un videointerfon nu trebuie sa faceti compromisuri, avand in vedere faptul ca, siguranta primeaza. Camera exterioara trebuie sa fie protejata impotriva prafului si a ploii. De asemenea, trebuie sa fie echipata cu infrarosu pentru a va facilita identificarea mai usoara a vizitatorilor si in conditii de iuminat slab. In momentul achizitionarii unui videointerfon asigurati-va ca permite si comunicatie audio, nu doar video.

Zambete printre suspine

L-am cunoscut intr-o zi friguroasa din luna decembrie. Parea atat de mic, dar atat de frumos. Asteptam cu nerabdare sa treaca o saptamana pentru a-l lua cu mine in vacanta. Cand am ajuns la casa lui abia se trezise din somn si a venit la mine timid, dar a acceptat sa imi povesteasca franturi din viata lui.

Il cheama Andrei, are cinci ani si traieste la orfelinat impreuna cu alti 20 de copii. Povestea lui m-a impresionat teribil, pentru ca e diferita; contine elemente tragice si comice, totodata…

De cand l-am cunoscut pe el mi-am pus multe intrebari cu privire la copilaria si existente mea. Niciodata un am stiut ce inseamna sa iti fie foame si sa nu ai ce manca, sa iti fie frig si sa nu ai cu te te imbraca, sa vrei sa plangi si sa un fie nimeni langa tine care sa te mangaie.

I-am dat sa manance iaurt. Mi-a povestit cum, pana la varsta de trei ani, manca si el iaurt de la groapa de gunoi, pe care il impartea cu sobolanii. Am incercat cu greu sa ii ascult continuarea povestii si sa imi ascund lacrimile. Copiii sunt fiinte nevinovate, victime ale nedreptatii si cruzimii unor oameni, care nu se pot numi parinti.

Oare cum te simti sa stii ca nu ai fost dorit, ca ai fost aruncat la groapa de gunoi, precum un cartof stricat? Ca ai fost lasat in noaptea de Revelion printre mormane ca sa mori, intr.-o iarna geroasa? Oare cum te-ai simti sa vezi in certificat la numele tatalui o linie? Sa nu te simti iubit si protejat de aceia carea r fi trebuit sa fie langa tine zi si noapte?

Atatea intrebari se ridica fara raspuns. Ma doare sa vad copii care sufera si totusi care isi pastreaza bucuria. Andrei este un baietel din care izvoraste veselia característica copilariei; inima lui canta, desi a fost ranita. Intr-o dimineata se trezise mai devreme si statea ganditor, asa ca l-am intrebat ce ii cutreiera prin minte. Ma asteptam sa imi raspunda ca la mancare sau la jucarii. Zambitor, insa, mi-a zis simplu, la Domnul Isus. Ar putea sa se indoiasca de Dumnezeu, de bunatatea si de dragostea Lui, dar in ciuda vietii lui grele, Andrei isi pastreaza credinta vie in inimioara-i micuta.

Calatoreste numai de cativa ani pe acest pamant, dar a suferit cat unii oameni intr-o viata intreaga, dar acest lucru nu l-a descurajat. Este un model pentru mine datorita veseliei care izvoraste din fiecare fibra a fiintei sale.