Cine nu a mancat macar o data placinta cu dovleac aburinda, facuta de bunica, la tara, in cuptor? Gustul intens, aroma desavarsita si culoarea extraordinara nu au cum sa fie uitate niciodata, mai ales ca dovleacul este printre putinele umpluturi folosite la placinte care nu se „demodeaza” niciodata. Foarte bune in bucatarie sunt si semintele de dovleac, pline de vitamine si minerale, acestea putandu-se praji, miezul se poate pune la diverse preparate dulci sau mancaruri.
Prin presarea la rece a semintelor de dovleac se obtine un delicios ulei de dovleac natural, fara substante chimice, ideal pentru orice bucatareasa care are imaginatie si un pic de originalitate mereu pitita bine in buzunarul imaculat al sortului de bucatarie. Desi am auzit de ulei de dovleac mai mult ca produs naturist folosit in scop terapeutic, acest ulei natural obtinut prin presare la rece, in conditii speciale, este de fapt un aliment ce se poate utiliza fara grija si in bucatarie si asta pentru ca gustul sau nu poate fi intrecut de nimic altceva mai ales la maioneze, dressinguri, la prepararea unor salate extraordinare. Cu putina zeama de lamaie sau otet de mere si ulei de dovleac din belsug puteti sa obtineti un dressing fascinant, fresh, pentru orice salata mai deosebita pe care vreti sa o incercati. Se foloseste la deserturi, in alimentatia vegana, gustul sau fiind asemanator cu cel al alunelor-e foarte bun pentru cei care au alergie la alune si totusi vor sa simta gustul de alune. Culoarea preparatului final, dupa timpii de gatire, va fi superba gratie culorii visinie si a nuantelor acestuia care transpar din uleiul de dovleac obtinut prin presare la rece.
Pentru supe se poate folosi un dressing pe baza de ulei de dovleac, savoarea uleiului fiind de neegalat. Inghetata de vanilie va fi mai apetisanta daca adaugati un strop de ulei din seminte de dovleac, la fel si cerealele, orezul sau pastele, cartofii copti si fasolea batuta. Daca vreti sa adaugatia acest produs la preparatele pregatite la foc, nu trebuie sa uitati ca se pune la final, pentru ca nu rezista la temperaturi mari de gatire si isi pierde din proprietati(vitamine). Alte intrebuintari ale uleiului delicios includ si folosirea lui la clatite sau pe post de aromatizant la orice se coace la cuptor.
Si daca mai adaugam ca putem scapa de afectiunile prostatei, cele hepatice, de cancer, putem sa avem digestie mai buna, aparat cardiovascular mai sanatos, digestie mai buna si sanse mai mari sa avem urmasi, pentru ca stimuleaza functionarea normala a aparatului reproducator feminin si masculin, vom sti cu siguranta ca nu trebuie sa ne lipseasca uleiul din seminte de dovleac din dulapiorul de bucatarie.
No comments:
Post a Comment