Psihopatii s-ar putea sa aiba un „on/off” al empatiei. Se stie ca psihopatii nu au cum sa se imagineze in locul altcuiva-ceva asemanator cu imposibilitatea de a intelege expresia „ia pune-te in locul meu, ce ai face?”. Ei ii vad pe ceilalti din jurul lor ca pe niste piese de sah, niste papusi folosite doar pentru propriul amuzament. In 2012, cativa oameni de stiinta din Olanda au dezvoltat un test special pe niste criminali psihopati cu ajutorul tehnologiei RMN si a unor filme ciudate-o mana fara corp atingea cu gingasie o alta mana, o respingea sau o lovea puternic cu o rigla.
Cum se asteptau cercetatorii, psihopatii nu au fost impresionati deloc. Insa totul s-a schimbat brusc cand au fost rugati sa empatizeze cu oamenii din televizor. De data asta, cand victima era batuta, psihopatii au reactionat-simteau durerea celuilalt. Asa au ajuns oamenii de stiinta la concluzia ca psihopatii au un butonel de „on/off” pentru empatie. De aceea psihopatii par uneori prietenosi si sarmanti-asta le-a dat o speranta cercetatorilor in privinta reabilitarii criminalilor psihopati. Pe de alta parte, daca ei reusesc sa aleaga foarte simplu daca vor sau nu sa empatizeze, atunci psihopatii sunt si mai inspaimantatori, mult mai ciudati decat ne inchipuim.
Psihopatii primesc pedepse mai aspre. Curiosi daca un diagnostic de psihopat ajuta sau nu inculpatii, cercetatorii de la Universitatea din Utah au prezentat un caz fictiv unui grup format din 181 de judecatori. Au inventat si un personaj pe nume Jonathan Donahue, bazat pe un individ care chiar a existat, un criminal notoriu care jefuise un restaurant fast-food. Mai mult, criminalul fictiv nu i-a pasat de crima, chiar povestind cu destindere despre cum s-a petrecut totul. Judecatorii au fost rugati sa analizeze cazul si sa dea un verdict, o pedeapsa-doar jumatate dintre ei au stiut ca psihopatul este bolnav, cauza fiind una biologica, cealalta jumatate a stiut doar ca e psihopat si atat. Inainte de a li se cere decizia finala, au fost intrebati cam cati ani de inchisoare ar da pentru crima si jaf si au spus undeva la noua ani de inchisoare.
Cercetatorii le-au mai spus si ca pedeapsa la care se asteptau toti sa o primeasca era de vreo 14 ani de petrecut in spatele gratiilor. Faptul ca li s-a explicat de ce ajunsese psihopat criminalul fictiv nu prea l-a ajutat-a primit cu un an mai putin de stat dupa gratii din partea unora dintre judecatori. Interesant este ca nu a contat daca au auzit explicatia din punctul de vedere a apararii (Donahue nu este responsabil pentru actiunile sale) sau din cel al acuzarii (Donahue este o amenintare pentru societate si trebuie actionat in consecinta). A contat doar ca au invatat cu anume functioneaza psihopatia si cum poate afecta creierul uman. Poate totusi au simtit o simpatie pentru un tip care era blocat intr-o situatie asupra careia nu avea control, insa 13 ani de inchisoare e cam mult fata de noua ani…
No comments:
Post a Comment