Necesitatea formularului A1 pentru detasarea de angajati

Angajatorii din Romania care au in plan detasarea unui angajat sau a mai multora (cata vreme nu este depasit un prag de 50% din totalul personalului angajat) intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, trebuie sa stie ca detasarea se poate face tinand cont de legislatia in vigoare in domeniul muncii, dar si de necesitatea existentei unui Formular A1.

Formularul A1 inlocuieste de la jumatatea lui 2010 vechiul formular european E101 care reglementa detasarea muncitorului in spatiul Uniunii Europene. Desi fostele formulare E101 emise deja pana la acel moment raman valabile pana la data expirarii, actualele formulare A1 introduc limitari suplimentare. Pentru ca legislatia in domeniului muncii si conditiile in care cross-board-ul este posibil sunt foarte stricte si in general documentatia este una foate stufoasa, este de dorit ca orice angajator care este interesat sa isi detaseze unul sau mai multi angajati sa apeleze la serviciile unei echipe specalizata in consultanta si intermediere pentru obtinerea formularului A1. O astfel de echipa este cea de la xbt.ro, iar specialistii de aici pot raspunde oricarei intrebari legate de problema detasarii. Angajatorii pot evita astfel situatii delicate in care din necunoasterea legislatiei pot intra sub incidenta legislatiei din alte tari UE in ceea ce priveste munca ilegala sau traficul de persoane. Iata de ce este necesar ca orice companie sa stie ca exista un set de reguli si conditii pentru obtinerea formularului A1 si ca obtinerea acestui formular este singura cale legala prin care un angajat al sau poate fi detasat spre a lucra intr-o alta tara.

Dincolo de documentele necasare – atat ale frmei cat si ale angajatului sau angajatilor – compania care face detasarea va trebui sa repecte conditiile impuse de tara in care urmeaza a se face detasarea, precum si reglementarile fiscale la nivel european, nerespectarea carora ar atrage platirea de taxe in statul de detasare.

No comments:

Post a Comment