Incepand din anul 2013 orice tranzactie legata de o casa sau apartament, fie el nou sau vechi implica obtinerea unui certificat energetic. Certificatul de audit energetic este o conditie esentiala pentru vanzari si cumparari de locuinte, la fel ca si pentru inchirieri, fiind cel mai bun indicator al starii imobilului respectiv din punct de vedere al eficientei energetice.
Clasa A de eficienta energetica este ceea ce toti vanzatorii isi doresc sa scrie pe certificatul energetic pe care il solicita de la un specialist in audit energetic. De asemenea, orice cumparator va fi mai degraba interesat sa cumpere o locuinta incadrata la clasa A de eficienta decat una care se incadreaza la o clasa inferioara si care inevitabil ar insemna costuri mai ridicate pentru incalzire.
Certificatul energetic este emis la cerere si contra-cost de catre un auditor energetic, acreditat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei. Iata care sunt elementele pe care acesta le va lua in calcul atunci cand va calcula clasa de eficienta termica si energetica a unui imobil.
Geamurile termopan, sunt cea mai buna si cea mai intrebuintata modalitate de a evita pierderile de caldura, si ca atare reprezinta un avantaj.
Izolarea cladirii. Daca este vorba despre vanzarea unei case auditorul va trebui sa stie daca este o casa izolata sau nu, si daca da, care este grosimea izolatiei. Daca este vorba despre o locuinta la bloc, va conta foarte mult daca blocul este ramas la stadiul din constructie sau a fost anvelopat intre timp de catre asociatia de locatari.
Centrala termica este si ea foarte importanta in cazul caselor sau daca este vorba despre un apartament racordat separat la reteaua de gaze. O centrala eficienta si de calitate este un punct foarte important in economisirea energiei.
Pentru apartamentele de bloc incalzirea casei scarii este si ea esentiala pentru audit.
Pentru case la curte, izolarea mansardei sau a podului se noteaza ca avantaj, podul putand fi unul dintre punctele prin care se pierde energia.
No comments:
Post a Comment