In tarile asiatice si in Marea Britanie, ceaiul e la mare cautare, fiind foarte multe traditii legate de servitul savuroasei bauturi si legende care mai de care mai interesante. Nu mai departe de Londra, iubitorii de ceai pot sa fie fericiti, dar si curiosi. Intr-un loc cu specific chinezesc din Londra cineva a avut ideea sa lase niste frunze sa se macereze natural timp de mai bine de 80 de ani.
Pretul cerut pentru a pune de cateva cani de ceai de felul asta e de aproape 250 de euro, insa nu e chiar asa de mult daca ne gandim ca arborele chinezesc Da Hong Pao se gaseste pe munte si e greu de ajuns la el si poate si mai greu de cules-culesul e permis doar in anumite perioade din an. Ca sa va faceti o idee despre ce gust are ganditi-va la ceaiurile Oolong, un brand renumit pentru bauturile aromatice deosebite. Prima data cand s-a servit un astfel de ceai extraordinar a fost prin secolul al XVIII-lea, cand era la putere dinastia Qing. Imparatul, „Regele Ceaiului, cum i se spunea, a fost cel care a venit cu ideea unui nume pentru licoarea atat de buna si de racoritoare. Pe vremea aceea doar cele mai importante personalitati care veneau la imparat aveau liber la bautul unei astfel de bauturi deosebite. O alta legenda care a circulat despre originea ceaiului a fost una potrivit careia imparatul, ca recompensa pentru ca si-a vindecat mama a pus pe copacul din frunzele caruia a facut ceaiul tamaduitor niste robe rosii, de unde si un alt nume al ceaiului. De preferat sa-l beti foarte fierbinte, pentru ca frunzele bagate la cuptor si lasate o perioada isi vor lasa aroma sa va invadeze intreg corpul.
La aceste beneficii contribuie si procesul de maceratie vreme de 80 de ani care accentueaza aroma si calitatile benefice ale ceaiului. Daca veti ajunge in Londra in perioada urmatoare nu ratati ceaiul despre care v-am vorbit, cel mai scump din lume. Il gasiti doar pe Baker Street…
No comments:
Post a Comment